Rejsebreve

Rejsebreve

Rejsebreve

Rejsebreve fra turen mod vest

Oktober. Slut af Fiji, turen til NC, NC, turen til Aus.

RejsebrevePosted by Jeanne Thu, October 04, 2018 21:33:11

Inden vi forlod byen Nalauwaki tømte vi gemmerne for diverse sager.

Første aflevering var læsebriller ved headman Tiko. Brillerne skulle gerne gå til de ihærdige damer, der holder søndagsskole i kirken for byens børn. Teksten i biblen er meget lille og damerne holdt bogen i meget strakt arm.

Næste sted var kindergarden. Her fulgte børnene- og lærerinden- og meget nøje med i, hvad vi havde.

Som tak fik vi en meget flot opvisning i, hvad de havde lært. Tak til Stine, Fie, Jesper og Thomas for donatoner.

Mens lavtrykkene muntrede sig lå vi ved byen Yalobi nogenlunde i læ. Når 30m/s kom forbi krængede vi dog noget. Torsdag 4/10 sejlads til Yuda manrina for at cleare ud fredag morgen. 7-8 knob foranfortværs. Pragtfuld sejlads.

Idag fredag 5/10 starter sejladsen mod New Caledonia, ca 750 SM i ifølge Bent milde vinde.

5-10 oktober
Den største begivenhed- Bent fylder år/ rundt og vi er herude. Heldigvis kom delfinerne på besøg, så greenflash ved solnedgang og fiskelykken stod os bi= fangst af Mahi mahi. Mums.
Også stort tillykke til Jørn med fødselsdagen.
På turen prøvede vi at fortære alt som Bio security alligevel ville konfiskere. Vi har også sat slutspurten ind med henkogt kød/tun mv. Det bliver helt sikker NO-GO i Aus.

Vi forlader Fiji ud reef på Malolo Pass. Vi ser surfere og paddle boarders på begge sider. Vandet er turkist. Dette er Fiji's surf spot med surf resorts på øerne forbi. Det er en uhyggelig følelse at sejle gennem denne lille åbning i revet ud i åbent farvande igen!
Trip 635SM, 5 døgn + 5 timer. Milde vinde som B forudsagde- godt er er ekspert i at trimme sejl, så Karma yder max.

Turen uden måne, så bælgmørkt- uff. Tæller dage- hvornår er vi der.

Tanker fra en mørk nattevagt. Jo mere vi sejler mod slutningen jo mere kommer tankerne/bekymringerne: vil vejrudsigten holde, skal vi rebe, passer kortene så vi ikke laver nær - vestas, passer B nu på ikke at fald overbord= alt i alt tanker der ikke nytter noget. Held og lykke og milde vinde må ikke vende nu.

Inklarering ok + bio security fik vores rest bioaffald. Heldigvis ville han ikke have vores ost.

Fra Bent den 12 oktober:Tak alle FB venner for hilsner på og omkring min fødselsdag. Mange bemærkede ganske rigtigt at det var rundt denne gang, og man mærker da også alderen trykke lidt efterhånden. F.eks. var jeg forleden nødt til at tage strømper på, da jeg frøs om tæerne på nattevagten....The struggle is real.

På selve dagen var vi ude at sejle ⛵️, så fødselsdagsmiddagen var - selvfølgelig - friskfanget fisk. Og Jeannes hjemmebagte boller og kage, hvad kan man ønske sig mere.

Vejret var naturligvis fantastisk på hele overfarten fra Fiji til New Caledonia, hvor vi landede d. 10.

Nu nyder vi New Caledonia et stykke tid, før det går mod Aus. Mens vi venter på et vejrvindue med milde vinde igen.

Her på ankerpladsen i læ for øst/sydøst blæster det gevaldigt- 15-20 m/s i støddene. Så vi venter lidt. Og er trumket lidt tættere på land til en bøje- håber den holder.

Hvis vi har manglet noget så fås det her, incl alt turist halløj til Cruising turister.

September 18. Fiji

RejsebrevePosted by Jeanne Fri, September 07, 2018 04:33:21

1 september Subject: //WL2K Stille dage i Fiji

Planer bliver ændret hele tiden, også vores. Da der var en kulingvarsel for fredag aften/nat den 31/8, og vi var lidt trætte af at sejle i den urolige sø, gik vi ind til en ankerbugt på øen Kadavu (udtales Kandavu) hvor vi ankom fredag 1430. Vi ville finde et sted hvor vi ku gemme os, lykkedes ikke i første omgang. Der kom en familie forbi i deres jolle som vi måtte forklare at vi ikke skulle i land. Ellers var vi indbudt til Sevusevu.Ærgerligt, men vi tør ikke presse citronen for meget, og vi er her jo ulovligt.

Ankerpladsen var lidt urolig, og vi var lidt for synlige, så lørdag flyttede vi 10 sm indenfor revet til en anden bugt, Vonobia. Her er ingen landsby, kun lidt trafik af små fiskerjoller frem og tilbage til revet.
De sejler blot forbi og hilser. Bula bula er hilsenen.

Her er meget smukt, vi ligger i helt fladt vand, fuglesang fra junglen inde på land. Her er et stort koralrev tæt på hvor vi ligger, der må have været en orkan for det er helt smadret, de store koraller ligger væltede hulter til bulter. Samtidig kan man se at der vokser levende koraller andre steder, men hvorfor de væltede ikke bare vokser videre ved jeg ikke. Lidt fisk, ikke så mange.

Vi savner et paddle board som vi har set mange andre have på dækket. Har ikke kunnet regne ud hvad de bruger dem til indtil for nylig, men de er rigtig godt at ha hvis man blot vil ind på en strand og ikke gider at rigge gummibåden til.
Havde vi en ville vi være taget ind på stranden, nu må vi nøjes med at snorkle lidt.

2 september - 3 september natsejlads til hovedøen Viti levu, anker udenfor marina Yuda indtil indcheckningern er overstået. Da vi lægger til næste indcheckningsponton kommer marinaens ansatte og byder os velkommen med sang, klap og guitar.
Her ligger vi med agterfortøjningerne i grønt uklart vand og snuden ind. Så der er altid plads til en mere hvis vi lige klemmer os sammen. Personalet er altid hjælpsomme, så bare tag dertil.

Det mest sindsoprivende her har nok været bio-damen ved indcheckningen, som konfiskerede ALLE vores grøntsager - fordi hun kunne. SÅ ikke indklarere i Marina Yuda, medmindre du IKKE har friske varer eller honning. Snøft min gave fra Bente- dansk honning - blev også konfiskeret. De har spist godt hjemme hos familien den næste uge.

Det positive har været den australske bådmæglers begejstring for vores båd - han er jo sælger. Hvis vi bare næsten får hvad han forudsiger mister vi nok ikke penge på båden. Og kommer udaf båden uden under- eller overskud. Men lad os nu se.

Det usikre har været vejrudsigten - vi er her stadig i marinaen med #gratis# strøm og dermed aircon og gratis vand til J der elsker at vaske dæk. Sejler formentlig mandag.

Det glade gensyn med Ella og besætning. Det blev fejret med Halfprice for pizza and a cpuple of Fiji Bitter.

Det grønne tilskud- man kan få alle slags grøntsager her- de lokale meget billigt og de europæiske noget dyrere.

Det dyre udlæg- køb af kava til sevu sevu i landsbyerne.

Den første gang til fijiansk skønhedskonkurrence i Lautoka Sugar Queens og Princesses
som afholdes af Sugar festival 2018 og sponsoreret af Vodafone. Vi var lørdag til åbningsceremonien ledet af en meget farverig ceremonimester, der kun blev afbrudt af høj teknomusik i pauserne. Ligesiden Cuba har vi kun oplevet en meget stor tolerance overfor bøsser. Der var udover skønhedskonkurrencen på scenen en blanding af tivoli/pariserhjul drevet af gamle bilmotor, loppemarked, madtelte med dansende kokke og flyvende pølser. Overskuddet fra festivallen skal omsættes til hjælpemidler til handicappede, cancerpatienten og ofre efter ildebrand. I 16+17 havde de hjulpet 80 personer.

Danskere i udlandet. Taxachaufføren, der fragtede os til byen talte meget varmt om Troels Kløvedal, der for ca 10år siden havde været i marinaen. Med et smil om læben kaldte han ham manden med de mange kvinder/børn og knuste hjerter. Han spurgte om han stadig havde den samme kone. Da vi fortalte at TK er syg blev han oprigtig berørt. En mand der gør indtryk på alle.

Man ved man er ældre, når man i selveste Politikken den 9/9 kan læse at det er blevet moderne, sejt og lær-dig-selv-at kende- at begive sig ud på langturssejlads uden at kunne noget på forhånd eller uden andre sejlkyndige ombord- hvis det så er korrekt?. Hvis jeg kan - kan alle.
Ligeledes er FB og tilmed MinBåd fyldt af dette- sejl 5 gang med en anden og så afsted. Det betyder så ikke noget at du skal kalde på SAR fordi du har mistet orienteringen, søklar- betyder? Osv
Beklager men så vil jeg gerne være ældre - ikke sur men forfærdet- med en meget kyndig kaptajn, der har sejlet ansvarligt og udvist godt sømandskab.

BULA BULA. Alle er søde og hjælpsomme og vi bliver mødt af Bula = HEJ. Men vi blev også opmærksom på over 50% af lokalbefolkningen stammer fra Indien. Så en tur til Lautoka betyder et utal af indiske butikker med høj Bollywood-musik, masser af krydderiduft, indisk -engelsk, som kan være lidt svært at forstå.

Planer ændres hele tiden. Nu skal vi op, polere, vokse, slibe og male bund. Vejrudsigten lovede 10-15 m/s lidt over en uge, så ikke så fedt at ligge for anker. Øv øv, men må så sejle bagefter rundt på øerne. Måske når vi så,alligevel til Lau gruppen. Hvem ved?

Midt i måneden er vi her stadig. Hæk og bov er blevet malet af firma. Fribord poleret. Bund malet. Vinduer i cockpit kittet og fået omsorg. Bov propel efterset. Osv. Så nu er Karma klar til salg og vi er klar til nye og de sidste eventyr i Karma. Og det er meget varmt at arbejde her. Koldt i Tonga og så meget varmt her.

Ændring af planer: Vores “lange” ophold her betyder nu at Lau-gruppen er opgivet. Istedet begiver vi os ud til de nærliggende øer i 2-3 uger. Med det vi har set, hørt og læst kan Fiji med dens 330 øer være til en hel sejlersæson på flere måneder. Det må blive senere i livet.
Derefter til Vanuatu på de sydlige øer, pittstop på New Caledonia med gul flag oppe før turen går til Australien. Det er planen for nu.

18-9. Tillykke med fødselsdagen til vores elskede søn.

20-9. Travl dag. Karma blev færdig- stråler og glinser - klar til salg. Karma crew er nu så meget klar til nye eventyr. Det skulle fejres med en 5 timers tur til de nærmeste seværdigheder.
Første sted: Traditionel fijiansk landsby. Viseisei (bogstavelig talt betyder "at sprede sig") er en temmelig stor landsby med omkring 400 indbyggere. Foredrag om kultur og traditionel levevis.
Viseiseis største bygninger er en metodistkirke og samfundshallen.

Viseisei er landsbyen, hvor det hele startede. Her fandt den første menneskelige beboelse af Fiji fandt sted. Det er derfor, de kalder dette område "første landing".

Sri Siva Subramaniya Temple i Nadi, Fiji er det største hinduistiske tempel på den sydlige halvkugle og ligesom alle hinduistiske templer, farver og design er spektakulære at se på.

Dresscode:

Garden of the sleeping giant.

og derimellem shopping på den effektive ikke sjove måde- øl og kager- ingen tøjbutikker. Fastfood til frokost- fish/chips og cola.

21-9 forlader vi endelig marinaen efter 18 dage her. Tiden er fløjet afsted med bådarbejde, ture til byen og bare ingenting. Og dejlige varme brusebade. Dieseltankning, farvel til nye bekendtskaber og så ud gennem renden ved laveste vandstand. 1/2 meter under kølen og 1/2 meter på hver side- så er det somom at være hjemme i renden i Jyllinge. Heldigvis uden bølger og blæst. Første sted Musket Cove for en overnatning og derefter til den ubeboede ø Navadra 22/9.

Vores - næsten Vestas og vores næsten første Vestas. Vi har 4 forskellige kort over området her købt i dyre domme og alligevel kom vi henover et rev, der ikke var placeret korrekt på de 4 kort. Fra 70 meter til 3 meter under kølen men med behørig udkig undgik vi forlis. Nu må googlekortene frem.

Navadra: snorkling, Bent afprøver harpun, vandring på strand, afslapning efter hårdt bådarbejde i Yuda.

Frem og halvt tilbage. Sejler til øen Waya den 25 til nw kyst og ankrer foran Octapus Resort, men bliver hurtigt søsyg med de store dønninger. Så halvt retur til Waya syd foran byen Yalobi. Turen for motor da ruten er mellem mange rev, der kan ses med brydende bølger eller kan ses på farveforskellen i vandet.

Fra byen hører vi musik og det viser sig at der hver mandag danses og synges -meke- for at betalende publikum fra 2 Catamaraner. Vi når desværre ikke ind, men følger med i kikkert. Næste dag tager vi ind til chiefen for at gøre sevusevu. Umiddelbart en lidt kort seance med bøn over vores medbragte dyrt indkøbte cava. Tror måske chiefen lige var stået op, da han blev mere snaksaglig senere. Men vi fik tilladelse til at bevæge os frit rundt i byen, hvor vi mødte mange tilfredse glade beboere. Og specielt mange glade skolebørn.

Det var en kostskole for børn fra 6-14 år fra de nærliggende øer,byer, mandag til fredag og hjem i weekenden.

Husene i byen: de færreste af kokospalmestopler og kokospalmeblade som vægge/tag. Lidt flere af træ og (nok de rigeste) huse af betonblokke. Husene består oftest af 1 rum som er sove/opholdsstue. Der er indlagt vand i de fleste huse. Vandet føres fra kilde i bjerget til tank til husene.
Madlavning foregår i lille hus udenfor i gryder over brænde. Bad og tøjvask i store baljer.

Få løsgående høns i byen. Bag byen er der skur med høns i bur. Grisene er placeret i bure mellem klipperne. Der er her adgang ved lavvande.

Græsset er slået og vi ser ikke affald.

Headman Balle guider os torsdag 27 til hurricane hulen, der blev brugt i 1972 da Bibi kom forbi. Det mest spændende var dog vores snak om byen og hans rolle. Vi gik opad bjerget gennem marker hvor de dyrker kasava. Byens hovedindtægtskilde, hvor kasava sælges primært til resorts på øen Mana. En rod som kartoflen.
Mellem træerne ses vildtvoksende ananas, appelsin og brødfrugtstræer. På turen kommer vi forbi byens Healhty station. Sygeplejersken er her udstationeret i 3 år fra hovedlandet. Hun har åbent 24/7, og varetager alt incl fødsler. Al medicin, forbindsmaterialer mv er gratis for befolkningen.
Da vi vi kommer retur har Louise lavet morgenmad til os - chiefs kone. The og boller dyppet i kokosmælk / lidt som at spise dej.

Mens vi ser på handycraft blæser det op og vi må retur, da det er lavvande og kæden har strakt sig til tæt på revet. Det blæser yderligere op og vi må enten omankre eller drage videre.
Det sidste sker og vi sejler vest om øen optil Octopus resort NW på Waya i 25 m/s og 30m/s i støddene. Der er hvidt på de store bølger, men heldigvis ved vi hvor revene/grundene er, så selvom det ser vildt ud går det.

Efter vi har lagt 70 m kæde ud og 2 timer senere lægger vinden sig igen til 10 m/s og 20 i støddene den 27/9. Egentlig glæder vi os bare til en rolig nat uden dønninger, men er svært at finde herude.

Fredag 28 lander vi brat foran resortet i dinghy. Der er brækkende søer og smal åbning mellem korallerne. Så herefter overvejer vi at tage skiftetøj med ind, når vi skal land på stranden.

Vi vandrer til den nærliggende by Nalauwaki, for at aftale tid til Sevusevu næste dag - rådet til det af Balle- headman i Yalobi. Her bliver vi vist hen til en herre som vi aftaler sevusevu med næste dag. På vejen over bjerget til byen møder vi mange, der glad råber Bula Bula. Og ser deres grise-by. Mange indhegninger med grise, der fedes op ikke bare til dem selv men også mhp salg til resort.

Om aftenen er vi igen inde til at se Meke- traditionel dans og sang. Og en lille Fiji-bitter nu til restaurantpriser.

Bent får en før-fødselsdagsgave# et dyk på et rev. Flot skulle det være og giver lyst til nogle flere. Herefter sejler vi til bugten foran byen Nalauwaki, da vi er trætte af at være søsyge af dønninger og at der varsles voldsom vind fra øst/sø.

Og sejler til byen med vores aftale om sevusevu. På resort blev vi informeret om at headman hedder Tiko, så vi siger til velkomst gruppen af børn at vi skal til headman Tiko. Nogle mener dog at vi skal til John, som er headman. Og da børnene viser os til Tiko er det nu en helt anden end dagen før. Så der er nok flere som synes de er headman.

Tiko, kone og barnebarn laver sevusevu, siger bøn over vores medbragte kava og vi kan derefter gå frit gå rundt i byen, snorkle, fiske, besæge kindergarden og gå i kirke.

Hovedparten af byens voksne arbejder på resortet. Umiddelbart ser byens huse fattigere ud end Yalobi, der er mere affald overalt.

Søndag er vi til messe. 1/2 time først med børnenes søndagsskole og derefter almindelig messe. Endnu engang imponeret af deres klangfulde kor. Her holder Tiko prædiken så vi tror han er den formelle headman. Der er ikke nogen chief, da headman fra de forskellige byer ikke kunne blive enige.

Børnene #holdes# i skak af en ældre herre med en lang pind. 2-3 børn irettesættes med pind i starten af gudstjenesten og herefter sidder alle stille efter et strengt blik.
Mere uvorne er resortgæsterne, som langsom siver fra gudstjenesten. Ved afslutningen er der kun en tilbage.

Årets distance : 9139. Totalt fra 21544 SM siden afgang 5 juli 2015.August. Tonga

RejsebrevePosted by Jeanne Tue, August 07, 2018 07:15:48

1 august
Efter en nat med masser af vind og store bølger døde det til morgen, og motoren blev startet 0600. Sidst på dagen er vinden drejet i S og øget lidt, så igen for sejl. Efter en stille dag er havet fladt, så selvom vinden er let går vi pæn fart på en dejlig foran-for-tværs. Rart efter al denne medvindssejlads.
Første og to eneste både på skærmen gennem hele turen - fiskere vi fik til at vige -fy.

Oplevede igen at vores fiskegrej ikke står distancen i disse vande, fiskene er bare større her. Vores favorit-wobbler er nu piercing på en pænt stor fisk, som kunne trække crimp--samlingen på wire-forfanget fra hinanden....

Pos. 1800 loc 18 10.5682S 170 43.3275W vind 10-15 kn S Fart 5.5 - 6 kn (heraf 0.5 strøm :)) 290T.
Distance 138sm, ialt 1163.

2 august 10 døgn
Så blir det sidste nat på turen fra Bora til Tonga, og det blir dejligt. Turen var været OK, men vinden har virkelig drillet. Ikke sjovt når man nu har vænnet sig til passatvinde og medvind.

Ikke så mange fisk som vi havde håbet, og det følger desværre trenden i Stillehavet, i det mindste for os. Vi har fået langt færre fisk end på Atlanten. Til gengæld er dem vi får på krogen større, og derfor har også mistet rigtig mange. Så måske ville det ike se så galt ud hvis voers grej havde været bedre.

Vi lægger an til at ankre op væk fra byen i week-enden under gult flag, hvilket betyder at man ikke er clearet in. Så håber vi at undgå at skulle betale overtid til div. officials.
Til gengæld komme vi så nok førast iland mandag.
Iøvrigt springer vi jo en dag frem, så det er lørdag når vi kommer.


Pos 1730 (Tonga loc) 18 08.0413S 173 01.0974W Vind 5-10 kn SE til S fart 3-5 kn. ca. 250T

Dist til Tonga, Vava'u: 67,5 sm.Døgndistance 138, ialt 1301

3 august FP tid og 4 august i Tonga tid
Så kom vi frem, gik ind af passagen til ø-havet ved Vava'u imorges. Et lavtryk påvej og vinden er nu gået i vest. Så planenom et listigt ankringsplads udenfor er sløjfet og så var det meningen at vi ville tage en ankerbøje og checke ind på mandag.

Sikken et cirkus, her er propfyldt med både og alle bøjer er optaget. Vi oplevede 2 gange en bøje taget lige for næsen af os, den ene gang af en båd der snakkede jydsk....

Så efter at have sejlet rundt et par timer... gik vi hen og smed anker. Håber ikke vi har gjort noget forkert, tror egentlig der er koral nedenunder. Men vores forsvar er at alle andre gør det samme.

Her minder en hel del om Rio Dulce i Guatemala, hvor især amerikanske både ( dvs amerikanske sejlere) var fuldstændigt dominerende. Ligeså her, og det er vi egentlig trætte ved.

Så vi håber meget at billedet ændrer sig når vi kommer væk fra hovedbyen, når de unge er ankommet. De lander tirsdag 1000 lokal tid, og så er de nok godt møre.

Pos 18 39.4599S 173 59.4551W Neiafu, Tonga.
Ialt sejlet 1416 sm, så kun 127sm mere ved lige linje sejlads. Godt navigeret skipper.


5+6 august. Nedtælling til F+T kommer. Klargøring, indkøb og inklarering (4 instancer og 6 timer senere inklareret i Tonga). Glædeligt gensyn 7 august.


8 august. Tur til Mount Talau - 131 meter op. Formiddabel udsigt. Praktiske: Betale Beluga diving for mooring, benzinkøb til dinghy, udklarering til anden region, grøntsager mv.

9 august. Sejlads til ankring vest for nr 16 på øen Nuapapu. Forsøger at komme udtil rev og over, men for farligt. Istedet snorkler vi langs skovside. Stort tillykke til Hans med den halvrunde dag.

10 august.Til mooring ved byen Matamaka. Ingen hjemme udover engelsklærer og hunde på mole. Byvandring - japanske donationer med solcelleopsætninger ved hvert hus.
Renoveringen af byens forsamlingshus doneret af australien.

11 august. Prøver at ligge ved Fonua One One, ankring nr 36, før afsejling mod Haàpai, mem det er blæst op. Sejler derfor til ankringsplads nr 23 i læ. Snorkler og gåtur på øen før højvande.
Desværre er historien om korallerne en gentagelse fra de andre steder; de er alle mere eller mindre ødelagt. Eneste trøst er at det ser ud til at dem der står på dybere vand, dvs over 20 m. klarer sig bedre. Så måske er det alle lystbådenes ankre gennem årene der er synderen?
Ankeralarm midt i aftensmaden og det er buldermørkt.- ny ankring med meget længere kæde. Ved første ankring beskyttede vi koralblokke med fender, men så blev det højvande og vi drev.
Vejrudsigt siger V-vind. Svært at finde ankringspladser i Haápai, specielt ved indklareringsbyen Lifuca. Aå vi udsætter afsejling til vinden har vendt.

Iøvrigt så vi en del pukkelhvaler idag, da vi flyttede os til denne ankerplads. De var ikke helt tæt på, men det var flot alligevel.
Det har fået os til at beslutte at sejle sydpå om dagen istedet for en natsejlads som vi ellers tænkte. Vi skal da se flere hvaler....

12 august- AnneLise - mormors fødselsdag- tillykke med de 80. Vores tanker går til dig deroppe. Ankerplads ved øen Mala- nr 6. I ly for V-vinden som skulle starte kl 18. Besøg Reef Resort og tur gennem byen i mudder, da det også er de mange grises sti.

13 august. Dinghy rundt øen Mala. I land ved lille ø- Lava Bar and grill. Et par og deres voksne søn fra Honduras har leaset øen i 99 år af regeringen.
Hytten/baren er bygget af træ fragtet fra Honduras -iflg søn. De har opsat 3 telte rundt på lille ø. Desuden har de snorkelture i deres motorbåd.
Der er stor konkurrence fra de 2 andre noget finere resorts ( som i parentes bemærket også har billere øl).
Eftermiddag tur til Swallows cave. Store bølger fra vest skråt ind i hulen, så det var for farligt at forsøge en landing derinde.
Så retur til båden for at snorkle på de pæneste koraller og fisk vi har set her i Tonga

14 august.
Dagsejlads mod Haápai øgruppen for at se pukkelhvaler på vores vej. OG det fik vi set- så mange omkring os hele tiden. OG en lille kalv der modtog os med 6-7 haleplask ved indsejlingen til overnatningstedet Foa i læ bag revet.

Vi ved jo godt at det er sæson for pukkelhvaler nu, men det oversteg alle forventninger. Vi har ikke tal på hvor mange, men masser af flotte syn hvor de kæmpestore dyr springer helt ud af vandet, og lander med en kæmpe ryg-plasker. En gang mindre end 50 m foran båden.
Også her fra ankerpladsen kan vi se hvalerne udenfor revet, så det er en stor oplevelse.

Vi nåede lige ind - motoren blev pint lidt - med solen i ryggen og kunne se grundene. ( Kortene er ikke præcise fandt vi ud af næste dag, da vi snittede revet på vejen ud- iflg kort 50meters vand)
Ca 63 SM, vind fra S, bølger fra SW og søsyge ombord.
Vi var også heldige med fiskeriet på vejen, den første tun var for lille så den fik lov at svømme videre.

Vi er sikre på at det var karma som gav os en god stor tun et par timer senere, som belønning for vores gode stil da vi løslod den lille fisk. En ? dogtooth tuna? som filetteres af T+B på bagdækket ala Havana måde.

15+16 august. Sejl til Lifuka for at indklarere til regionen Haápai.
Vi fandt en fin ankerplads tæt ved byen, og fik tjekket ind hos den meget trætte Customs dame. Hun var meget træt. Og ikke så smidig som kollegerne i Vava'u, så hun holdt på at vi skulle forlade området inden 24 timer hvis vi ville tjekke ud med det samme.
Så det har vi bildt hende ind at vi gør, ellers skal vi tilbage hertil før vi sejler det sidste stykke til Nuku'alofa når Fie og Thomas skal hjem.
Sejler derfor til Uoleva island, der af National Geografic er kåret til en af verdens 10 flotteste bounty øer. Og efter en gåtur på stranden både mod øst og vest må vi
sige at stranden er flot. (masser af reorts også) Samt solnedgangen over Vulkanøen ubeskrivelig flot. Og stadig mange hvaler udenfor revet.

17+18 august.
Hvaler allevegne. Aldrig har vi set så mange hvaler. Alle er vist pukkelhvaler, og de er her efter sigende for at formere sig.

Idag flyttede vi til en anden lille ø, Haafeva. Her ligger man omkranset af rev i læ af selve øen. Fin ankerplads.

Da vi var gået ind igennem passet og altså var inde i lagunen blev vi opmærksomme på noget der lå og flød i vandet, lige i vores retning ind til ankerpladsen. Troede det var drivtømmer, men det var faktisk mor og kalv, der lå og hyggede sig der. Stoppede straks motoren og Thomas fløj i vandet med snorkel og kamera. Desværre var de lidt sky, så da han nærmede sig svømmede de stille og roligt lidt væk.
Vi kan se at de stadig ligger her i lagunen så næste dag svømmer F+B svømmer med mor + kalv

Landsbyen og øen er i sig selv ikke så prangende, folk er flinke men meget dårlige til engelsk, selvom det vist er et af de officielle sprog.
Tror ikke der kommer så mange forbi her mere.
Her ser vi bastmåtter flettet af 2-3 kvinder, mens resten af familien ser på/hygger.
Ingen restaurant og kun lille kiosk, som lukker da vi kommer. Her som i andre butikker er vinduer, døre afspærret med ståltrådsnet.
De inviterer os til feast kl 1930, men der er lang vej gennem skoven og broen til dinghy er ikke så fed at gå på i mørke, så vi afstår desværre.

Stort tillykke til Fie og Thomas med deres årsdag - 7 år, som denne aften måtte nøjes med hjemmelavet mad.

19 august.
Huftig beslutning- sejlads til Nomuka Iki efter solid morgenmad. Mor og kalv stadig indenfor revet, så både de og køer på stranden siger farvel.
1/4 del er indhegnet med pigtråd, for at holde køer, grise mv inde. Resten af øen er ejet af Don McIntyre (pt bosiddende i Frankrig), som på sigt vil udvikle et Marine Discovery Center, muslinge farm, sandaltræ plantation og et turist retreat.
Her rejste også prince Toupotu standeren for Royal Nomuka Yacht Club. Så alt ialt en fin ø, som tidligere husede et fængsel. Nu var der kun vandbrønden tilbage.
Vi vandrede 3/4 del rundt om øen, hvor der var anlagt en fin sti af ø-bestyreren. På vores vej så vi fao frugter, kokos og papaya. Og blå +grønne fugle.

20+21 august.
Gåtur på hovedøen -Nomuka. S.amme oplevelse som på de andre øer. Mange hunde- velopdragne. Mange grise. Ikke så mange mennesker. Skilte med donationer fra Japan, Australien, New Zealand. Kioske med ståltråd. Skolebørn i anstændige kjoler og drenge med skjorte og XXXX.
Efter aftensmaden er der afgang til Tongataputa lige før solnedgang. Ankomst til Motu-en Pangamotu om morgenen foran Big Mama resort. Vi forsøger senere at komme til
industrihavnen ved yen Nuku!alofa, men for megen blæst på tværs i havnebassin, da vi skal lægge anker og have 2 agterfortøjninger i land.
Retur på Pangamotu rundt motuen, der er præget af sidste orkan i februar. Knækkede kokospalmer og raseret resort. Det bliver til fish and chips, som de er berømte for.
Underholdningen er ansatte fra byens prison, der skal skyde øens store orne, der efter ejens udsagn er blevet aggressiv. Den formåede dog at lugte lunten og stak af.

22 august sejler vi til Nuku alofa og fortøjrer med rottefælde på agterfortøjningerne efter en stor regnbyge. Tur til byen, der er invaderet af kinabutikker. Her kunne
jeg få serveringsfad i samme #stel# som jeg købte tallerkener på Tenerif.
Kl 18.30 afhentes vi til Tonga feast ved resort Oholei Beach Resort samt show i Hina Cave. Alle #ansatte# er famile. Far/mor gift i 43 år, 7 børn og 31 børnebørn.

23 august Snøft. F+T afhentes kl 03.30 af taxa. Håber I har haft en ligeså god ferie som os. Og så savner mor bare igen igen igen. Se de mange flotte billeder på FB doneret af Fie og Thomas.
Tager til byen for at finde internet - internet cafeerne er dog uden internet.

24 august. Klar til ø-tur men Inoke aflyser, da han er indkaldt til Australske ambassade med søn. Leverer vasketøj tilbage. Tur til internet cafeen igen uden held. Vi skal
have downlooded et kort til Fiji, som er næste destination. Grøntsager på marked- igen asiater der dominerer.

25 august. Klar til ø-tur kl 9 igen, men nu skal han køre søn til lufthavn, så han udsætter til kl 11. Nu krydser vi fingre for tilbud om ø kørsel mangler vi ikke.
Og som vi måske havde frygtet- han kom ikke, så vi gik på tongansk loppemarked. Og vi købte ikke noget, trods en stavblender fristede.
Da vi ikke kunne teste den var det jo ikke et røverkøb.
Vi mødte Rachel på vores vej- en taxalady - og hun tilbød at fragte os 1/2 ø rundt til special price- for you.
Det var en stor fornøjelse at høre om tongansk kultur, Kongen og deres betydningen, Tonga Cava, kirke, frugter og rødder, kønsroller,
kinesernes indtagen af alle kiosker/butikker, donationer fra andre lande, kriminalitet, gitter for vinduer osv.

Seværdighederne var fra vest til midt ø. Og det mest imponerende var Blow Holes. Dernæst Tsunami Rock. Ellers #søgte# seværdigheder med trehovedet palmetræ,
første landingspladser for Cook (han kaldte 'erne for Friendly Islands) og Abel Tasman, frugttræer uden frugt flagermus.
Alt i alt en god tur, da vi fik svar på rigtig manget af vores undren gennem de sidste uger.

Tonga er Stillehavets eneste kongerige, en uafhængig stat indenfor Commomwealth og ligger på datolinjen. Kongeriget er fra 1845 efter krigene mellem høvdingene blev bilagt.
Først i 2010 blev der indført demokrati- 17 medlemmer folkevalgt og 9 valgt mellem de adelige.
Ikke underligt - som en tonganer sagde- vi skal have det ind med teskeer og helst hjælpes med det. Vi er som udgangspunkt dovne og derfor får kineserne overtaget.

26 august til messen kl 10. Taxa- lady Rachel synger i dette kor. Hele kirken er prop fyldt af festklædte tonganere i alle aldre.
Mange børn og unge, der fra lille er opdraget til at være stille. Ingen renden rundt eller gameboys. 2 timer med sang og prædikener.
Der er 7 forskellige kirker/trosretninger i byen og de skal alle have donationer for at overleve.

28 august WL2K Afgang Tonga

Så blev det farvel til Tonga, vi sejlede fra Nuku'alofa imorges 0830. Vi regner med at turen til Fiji tager 4 dage, så ankomst i løbet af lørdag.

Vejrudsigt lover frisk vind SE de første dage, derefter svinger den hele kompasset rundt på fredag. Vi får se...
Der er ret høje bølger, og da vi har vinden med os gynger vi temmeligt meget. 2 stk søsyge-plastre er monteret på besætningen.

Vi gider ikke fiske endnu, søen er for kraftig og vi har mad klar til de første 2-3 dage.

Tonga var fin, men måske ikke helt som forventet. Der er ikke meget gang i Tonganeseren - specielt hankønnene - og forklaring er iflg. en kvindelig taxachaffør CAVA, som de indtager dagen lang. Ligesom på de andre øer er det meste småhandel ejet af kinsere, og det lød på taxadamen som om det giver lidt gnidninger.

Alt vel her.

Pos 2000 loc. 20 49.82S 176 00.12W Fart 6 kn kurs 300T Vind 10 m/s E

30 august Subject: //WL2K På vej til Fiji

Efter et lidt hårdt 1.5 døgn har vinden lagt sig lidt, og dermed også bølgerne. Så nu går det bedre, men vi blev da smidt lidt rundt må man sige.

Idag har vi taget det med ro - som vi plejer når vi sejler over flere dage - det er ligesom energien bliver brugt til at holde sig fast. Og så sover man ikke helt lige så meget, når det kun kan blive 2,5 time pr. gang.

Så dagen bliver langsom, der læses en del. Rundt om i havne o.lign. er der bog-børser hvor man kan bytte bøger. Det er rigtig godt. Vi finder faktisk også danske bøger, fx. Vi, de druknede, som blev slugt på få dage. Fantastisk bog.

Da vi ankommer til Fiji i løbet af lørdag er det vores plan at gemme os i en bugt et sted, og vente med check-in til mandag. Ellers skal man betale weekend overtid til toldere mm., og det har vi bestemt ikke lyst til.
Det er ikke helt efter reglerne men min (Bents) teori er at de ligesom alle andre steder ikke bliver særligt meget håndhævet. Vi får se, bliver vi snuppet spiller vi "Engine trouble" kortet.

Idag kl. ca 1730 passerede vi 180* længden, så vi er nu på E-længde igen, første gang siden vi sejlede mod England. Datolinjen krydsede vi i Tonga, som har bedt om at være i AUS' datozone, selvom øerne ligger på den anden side af 180. Det er fordi de har mest af deres handel med AUS og NZ, og det var lidt upraktisk omkring week-ends....

Vi har ikke fisket, så intet nyt der. Ej heller hvaler, delfiner eller andet.

Pos 1900 loc 19* 41.43S 179* 48.80E Vind 10 m/s NE Fart 6 kn. 280*T

Tillykke til farmor- vi tænker på dig og savner.

31 august. I skjul på Kadavu, Fiji. Ankomst eftermiddag efter en meget urolig nat med regn store bølger, gust optil 17 m/s. Trip cirka 550sm

Juli -Huahine, Bora Bora og påvej mod Tonga

RejsebrevePosted by Jeanne Tue, July 10, 2018 07:50:06

9 juli sætter vi Karma til salg på hjemmesiden, Scanboat og på Yachthub.com- meget vemodigt. Og så holder vi en lille fridag. Armene kan ikke blive længere.
Nu længes vi vildt efter turkis vand, snorkel og motuer. Planer er til for at ændres- vi havde planlagt Tahaa men efter snak med vores græske naboer bliver det i første omgang Huahine og måske Bora-Bora.

10 juli tager vi fra Papeete for at tanke taxfree diesel og sætter derefter kursen mod Huahine. En nats sejlads.

Sejlede først til Marina Taina og fyldte tankene helt op. Bent blev samtidig opdateret på fodbold situationen. Afgang kl 11 og ankomst 8 næste dag på Huahine. Trætte efter en rough night med 3 meter bølger, vind agten for tvært 15-17 m/s, masser af squalls med luft 18-22 m/s. Grib havde sagt 10 m/s fra SE. Det blev 15 m/s fra NW til N til NE til E. Men hvad betyder det med en god skipper.
Igen til Heiva festival, hvor der var flot dans og sang. Dette år deltager 4 distrikter mod 8 sidste år. Et par fra byen Maeve så det som et udtryk for færre penge blandt øens borgere. Vi blev kørt af sort-taxa derud- ført af byens viceborgmester. Hun fortalte om byplanlægningen. Øen har 5200 borgere.
Cykelturen rundt Huahine Nui bragte os forbi arkæologiske steder-marae og museet Fare Potee, galeri, frokost hos B&Bee ( værten , der ikke havde betalt elregningen- så svært at lave mad til os), over Le Belvedere- burde nok træne noget mere/av mine manglende muskler, snak med øens tattovør Sam, der var ude at træne sine mange kilo væk. Han er meget imponeret over vores tikier.
Alt i alt en meget hyggelig ø, og hvis vi havde haft mere tid, været hyggeligt at lære byens borgere at kende.

14 juli drager vi videre mod Bora Bora- en tur på 54 SM, med skiftende vindretninger og styrke. Det var lidt nemmere i Caribien- der vidste vi det -næsten hele tiden - kom fra øst. Alle mooringsballs er optaget og vi ankrer på 22 meter- ikke yndlingsscenarie. Næste dag sejl gennem squalls/ regn mod syd af øen- leder efter det turkise vand. Det har regnet hele dagen.

16 juli. Nu har vi fået vores turkis vand.
Snorklet foran revet. Først sammen med tourbåde, der fodrer hajer og rokker. Specielt at svømme mellem 2-3 meter store hajer- blacktipped - og rokker. Lidt scarry. Derefter længere ud mod revet og fundet coralgarden- pas på maveskind når vi snorkler da der er tætte coralblokke. Set nye akvariefisk. Er meget glad for min våddragt, Hans, tak.
Forsøgt at komme i land på Motu Toopua, men bliver afvist af vagt fra resort - alt er privatejet af resorts eller beboere. Så tager hjem og heldigt- endnu et uvejr er på vej. Retter regnopsamler og spande til regnopsamling.

Trænger så meget til at komme på gåtur, så sejler den 17 juli til Baie Pofai tirsdag og tager Mooring foran Bloody Mary. Mens vi ligger der, bliver vi ikke opkrævet mooringsafgift- godt for pengepungen.
Vandrer næsten til Pointe Matira- øens sydlige spids. Desværre er det meste af strandområderne private, så vi vandrer på astfalt med risiko for at blive kørt ned- her kører de meget hurtigt. Næste dag vandring op til udsigtspunkt over lagoonen- flot udsigt. Billeder kommer!.
Snorkler ved vestmærket- der er koraller og få fisk, men også meget strøm og bølger, så vi sejler over til østmærket. Også her blege koralblokke og blege fisk som korallerne. Ja alt tilpasser sig turismen, opvarmningen og motorbåde.
Besøg på Scrat- en par fra New Zealand.

Gåtur til byen for at udklarere- 6 km. Det viser sig at de flinke gendarmer skal have 24 timer til at ordne papirer og kontakt til Tahiti. Så vi må blive weekenden over og hente zarpe mandag. Tiden bliver mere knap at nå til Tonga. Men alt ordner sig nok.
Til frisør- altid spændende med resultatet, når snakken om frisuren er med mimik og fingre. Således lettet for 312kr videre til indkøb og netcafe.

Vores indtryk fra Bora Bora er præget af turisme, skydelåger med lås, gasbetonmure rundt om husene, private strande med pigtråd, vagthunde, dyre flotte huse men også mange skure med vasketøjet hængene under udhænget, travle mennesker, hurtige biler på vejene ( det er kun turisterne, der cykler), travlhed i byen, når cruisingskibene kommer, ikke mindst de mere ekslusive med 3-4 master, dutyfree butikker ( som grand cayman)
Heroverfor er Marquesas med oftest glade hilsner, flagrende gardiner i åbne vinduer/døre, en taske fuld af pomelus/mangoer/lemon når du kom hjem. Til gengæld skal du lede mere efter snoklingen i turkist vand.
Weekenden tilbringer vi på østsiden foran Motu Tematu, også privatejet- så det bliver til badning og B renser bund.

Mandag 23 kl 14 er der afgang mod Tonga efter madlavning, udklarering, sidste net for 14 dage. Farvel via VHF til Det gode skib Ella med Benedicte og Henrik samt Ganesha med Johan fra Holland med gaster. Vi blivet netbuddies, således at vi skriver x1 i døgnet til hinanden. Ved udeblevet mail 2 dagen overvejer de så at kontakte familien for nærmere tiltag.
Distance lige linje:1289sm. Stage SB plus mesan. 5 m/s, kurs 262.

24 juli //WL2K På vej mod Tonga. Alt vel ombord.

Kære alle
En lille opdate fra Karma på vej mod Tonga.
De første 22 timer her klokken 12.00 local time, er gennemført (ca 104 sm ud af 1289 i lige linje). Vinden agten fortværs og vi ruller langsomt derudaf med 4,5-5,5 kn. Genua og mesan sat.

Endnu ikke nogle fisk på krog, ej heller hvaler i sigte. Hvalerne skulle være omkring Tonga i perioden juli til september, så håber at vi spotter nogle og måske tilmed svømmer med dem, selvom det skulle være forbudt uden instruktør.
Vi kommer til at skrive dagligt sammen med 2 andre både, som pt. ligger bag os. Den ene Ganesha kommer nok til at overhale os, mens Ella (en danske ferrocementbåd) nok mere bliver rosinen i enden, som ved Pacific crossingen.

Vi har lavet mad til 6 dage, så der går vi ikke sultne ind i vagten. Skipperlabskovs og chili con carne. En´ håndsmad.

Det viste sig i sidste uge at udcheckning tager 24 timer, excl weekend, så planlagt afrejse i weekenden måtte udskydes til mandag. Vi lå der foran revet på østsiden - desværre er alt vand/land privat der så vi brugte lejligheden til at rense bund igen-igen.

Har netop læst at tiden/klokken i Tonga er imorgen +23 timer. Så godt at vi kom afsted, så vi kan forberede dejligt besøg i Tonga.

Pos: 16.33.4660S 153.32.8739W
Gnsnit 5 kn, Kurs 272, m/s 7-8, vind E-SE


25+26 juli
Alt OK her, blot udfordringer med at få en ordentlig forbindelse på SSB - beklager manglende mail for andet døgn.

Første døgn bragte alligevel kl 16 (oftest sent eftermiddag at filetteringen skal foregå) en Yellow tuna til mave, køleskab og fryser- 10kg, så fiskeriet er indstillet et par dage, mens vi spiser os igennem disse dejlige smørstegte bøffer.

Andet døgn er vinden gået i NE og vi skifter halse med stagen ude. Strategien er at gå nord udenom et vindstille område. Dette så B på vejrfilen før vi sejlede. Desværre mangler vi pt en opdateret vejrudsigt pga svigtende forbindelse på SSB radioen.

I 3 døgn forsvandt vinden midt på natten og motor måtte desværre igan i 6 timer. Herefter steg vinden igen til 6-7 m/s og genua+ mesan igen sat.

Distance 2 døgn: 129 SM . Rest på plotter, hvis vi ellers sejlede den lige vej: 1061
3 døgn: 115 SM- do : 953

Position 3 døgn kl 12: 16.45.5639S 157.35.000W
Kn: 4,5-5 Kurs: 297 Vind: 6-8 m/s Vindretning: E

Ellers får vi tiden til at gå med at læse - mest krimier - , men også filer om Tonga, følge båden rullende og vuggende bevægelser så vi ikke får så mange blå mærker, madlavning, bagning (nu slut med franske bacquets) .
Det er ikke muligt at lave de store reparationer- slet ikke finarbejde.
Vi har lavet vagtplan med 3 timers skift i de mørke 12 timer, hvilket giver ca 2,5 time x 2 søvn. Tror at i bliver lidt møre efter 9 dage mere, men vi glæder os vildt til endnu et dejligt besøg hjemmefra.

27 juli-4 døgn
Hej alle,

Vi gynger derudaf, med vinden ind agten-for-tværs. Det er ikke vores livret i disse ret store bølger, da båden bliver kastet rundt. Men det ku være værre, så alt er godtl. Har haft god vind hele dagen idag, vejret er fint med få byger, mest om natten.
Ellers har vi haft fornøjelse af måneskin det meste af nætterne, igår endda fuldmåne hele aftenen/natten.

Vi regner med at skifte kurs imorgen formiddag og så gå direkte mod Tonga, det kommer vist til at gå lidt hurtigere da der kommer mere vind iflg. verjudsigt.

Pos. 1700 loc
15 635.6899S 159 48.1287W Vind 7-9 m/s, E Fart 5 kn.
Distance: 124SM

28 juli

Idag har vi nydt en rigtig dejlig sejlads, efter at vi skiftede kurs og nu går mod Tonga.
Vinden har været stabil 8-10 m/s, og bølgerne bagfra så vi er ikke blevet smidt rundt som de foregående dage.

Vejret er stadig fint, ingen byger, det må være fordi vi forebyggende satte cockpit-teltet på før vi forlod Bora. Dejligt om natten, hvor det godt kan blive lidt halvkøligt.

Ellers er dagen gået med ingenting, men imorgen må vi igang med lidt smårep, der er stadig 5-6 dage til Tonga.


Pos. 1800 loc 15 13.4396S 161 52.8315W Vind 15-20 kn ESE Fart 6.5 kn Kurs 260T
Distance 131SM Ialt 603.

29 juli- 6 døgn
Der sker ikke så meget nyt herude, vinden springer lidt frem og tilbage og vi prøver at gætte hvilken vej der er bedst udfra vejrudsigter - som vist også er rent gætværk.

Vi har prøvet at sejle 150 sm nordpå for at undgå et stort stilleområde lige på ruten. Men de næste udsigter udvidede så bare det stille område til at omfatte der hvor vi ville sejle....

Så nu er stategien; lige på Tonga såvidt vindretning tillader det, og så motor for resten ;) Det skal nok virke.

Ingen fisk idag. Ankomst Vava'u Tonga om 4-5 dage. Seneste døgndist 144 sm. Ialt sejlet 747

Pos 2000 loc: 15 55.3088S 164 23.5223W Vind 15-20 kn. Fart 6.5 kn 245T

30 juli7 døgn

Så ramte vi stille evjr igen, så motor siden 1200. Vi håber at ramme et vindbælte snart, så vi kan få lidt ro i hovederne.

Vi kan i horisonten se hvad der nok er nattens vejr, ser lidt mørkt ud så måske får vi mere end vi har bedt om...Mange squalls med heftig regn. Stage ned- ingen solnedgangsbillede.

Ingen fisk idag, ingen hvaler og ingen delfiner.

Pos. 1730 loc 16 48.0965S166 18.0705W Wind 5-10 kn.E Speed 5.5 kn (motor) 254T. Distance 142sm, ialt 889sm

31 juli
Vi flyver afsted for en frisk SE vind 10-13 m/s, og har gjort det hele dagen, logger 6,5 - 7,5 op til 8,5 max. Så vi får virkelig ædt ind på distancen, sidste nat var også fin.
Vejret iøvrigt desværre ret kedeligt, imorges tåget og hele dagen overskyet. Håber på bedring imorgen.

Ingen fiskeri da sejladsen er meget urolig, der er en pæn sø. Heller ingen delfiner, hvaler og næsten ingen flyvefisk. Gad vide hvor de er henne alle sammen?

Pos. 1730 loc. 17 36.4159S 168 39.2777W Wind 20-25 kn SE Speed 7 kn. 255T Døgndistance 142, ialt 1031. Dist. til Tonga, Vava'u 318 sm.Juni - Tuamuto

RejsebrevePosted by Jeanne Sat, June 23, 2018 23:28:12

Farvel til Marquesas, Jesper Og Stine (MOR SNØFT), mangoer i læssevis og pampelmousser.De sidste mangoer blev til mango/pampelmousse/stjernefrugt marmelade samt mangochutney.


1-6 farvel til Jesper og Stine, håber I havde en god tur hjem. Savner jer allerede

Vi besluttede at sejle fra Nuku Hiva allerede torsdag, da der kommer lidt blæsevejr næste uge i nærheden af øerne hvor vi er på vej hen. Så vil gerne være fremme og sikkert ankret op før det evt. kommer.
Vinden var god til start, men den er løjet i nat og drejet til lidt for meget fra agten.....så vi lister afsted med blafrende sejl.

Havde en fisk på krogen, men igen igen røg den af, denne gang med krogen. Så nu svømmer der en piercet tun rundt herude med vores krog i kæften.

2-6
2 døgn fortsætter hvor det første slap, meget ringe vind fra meget dårlig retning. Vi forventer nu at det vil tage 5 dage at komme derud, og det er virkelig for lang tid.

Sker ikke det store, vi havde dog besøg af en stor flok meget underholdende delfiner, har vist aldrig før set dem springe så højt. Vi bliver helt glade i låget af de fyre...
Og så fik vi endelig en fisk hele vejen op på dækket. Lige da vi skulle til at hale linerne ind (vi fisker ikke om natten) opdagede vi at der var fisk på den ene stang. Bremsen på det hjul er defekt, så den lille blåfinnet tun havde ikke kunne trække nok til at skralden i hjulet gav lyd. Ved ikke hvor længe den lille fyr havde siddet på, men der var ikke meget kamp i den... :)

Så nu bliver der tun til frokost imorgen, glæder os allerede.

Seneste døgndist. sølle 119 SM, hvoraf 2-3 timer var for motor.

Vi er kommet ind i et område med byger, dog ikke noget der er faldet på os endnu. Vi morer os med at følge bygerne på den nye radar, det er da smart.

Pos. kl. 2300 (UTC-11,5)
11*33,8663S
140*46,2409W
04 KN, kurs 184*
Vind NE 6-8 m/s

3+4 juni
Så kom der endelig en smule vind til os, så motoren ku få en pause. Ikke så meget, men nok til at holde 5-5,5 kn mod vores destination, som er Raiora. Det er den atol som KonTiki landede på efter deres tur fra Peru.
Vi er spændt på hvordan der er, efter sigende bor der 50 personer på atollen....

Og fiskelykken tilsmiler os i en grad så vi har måttet indstille al fiskeri indtil videre, 3 glas henkogt fisk, og køl og frys er fyldt op med den 10 kg. tun vi hapsede igår :0). Det er somom tunene ved det- de springer rundt omkring båden.

Vi forventer at gå gennem passet på atollen 6.30 - 7.30, der er lidt usikkerhed mht hvornår strømmen er mindst. Vi får se, passagen skulle være rimeligt nem.

Pos 01:50 (UTC -10)
15*39.4694S
142*19.7261W

Vind 5 m/s E
Fart 4,5 KN, 201*
Dist seneste dgn 119 SM

4 juni
Så skete det til sidst; Vi har dd udført vores allerførste rev-passage gennem et rev-pas til en lagune. Vi ligger til anker i lagunen på Raroia, samme atol som KonTiki i sin tid crash-landede på.

Vi havde prøvet at forudse tidspunktet for hvornår strømmen vender i passet, det lykkedes ikke helt, men da de sidste dage jo har været ret stille gjorde det ikke så meget, der var kun lidt modstrøm.

Da vi kom ind til byen lå der minsandten en dansk båd i forvejen, Vesterbro som vi har læst om på FB.

Vi havde en fantastisk sidste nat hertil, pludselig kom der lidt vind til os, så motoren ku få en velfortjent pause, søen havde lagt sig fuldstændigt og vi gled stille afsted med ca 5 kn. Stjerneklart med 3/4 måne, fås ikke bedre.

Nu ligger vi her et par dage, KonTikis landingsplads er på den anden side af lagunen, der sejler vi over en af dagene.
Byen her er noget fattigere end vi så i Marquesas, men det er vel ikke så underligt måske. Vi er lidt triste over at finde en hel del plast-affald på strandende inde i lagunen, faktisk underligt at det kommer helt herind. Medmindre selvfølgelig det kommer fra byen selv....

Imorgen skal vi ud og snorkle lidt, her skulle være rigtig meget at kigge på så det bliver
spændende.
462SM, 3 døgn og 19 timer

5 juni. Bytur- snorkling omkring båden. B kom dog hurtigt op- der var meget nærgående lodsfisk, trods badebukser. Desuden så vi hajer inde i havnen. OG som ellers i havnene er der IKKE badende børn om eftermiddagen.

6 juni
Idag krydsede vi lagunen for at komme over til de østvendte motuer, hvor Kon-Tiki strandede på revet i 1947.

Det gik godt, vejret er helt fantastisk, næsten vindstille og høj sol. Så det var let at se de koral-blokke der ligger spredt over hele lagunen, imellem dem er der 40-50 m. vand, men koralblokkene går op så der kun er et par meter.
Brunt i midten, lys-turkis i næste cirkel, derefter turkis, osv. Så flot.

Vi var så heldige at Vesterbro, en anden dansk båd, sejlede herover igår, så vi "optog" deres spor over AIS og lavede vores egen rute ud fra det. Snyd, men man skal jo bruge det der er....

Vi var lige ovre at tjekke mindesmærket for KonTiki, det var godt nok en lille ø de landede på. Vi er blevet fortalt at de var der en uges tid før de blev hentet.Glæder os til at se dokumentarfilmen - vi har set Hollywood versionen.

Imorgen skal vi snorkle lidt og måske rense lidt bund, den gror uhyggeligt hurtigt til i dette varme vand.
Alt vel, dagens dist 6,5 sm, fra landsbyen til "KonTiki-øen"

Snorkling blandt de mange farvestrålende fisk er en vild oplevelse - føles som at være i et akvarium. Og specielt at ligge ved siden af stimerne opimod strømmen. Der er dog også hajer så jeg er meget opmærksom - dog flest blacktipped. Hele farvepaletten blandt fiskene er repræsenteret.
Mindre farverige er korallerne desværre - de mest farvestrålende er "muslingemunde" med blå, grøn eller lilla, men ingen vifter er lign.

Vandet er utroligt klart og vi har været heldige med lidt vind. Så alt bliver nydt fra cockpittet.
Det klare vand, udsigten til øerne med palmer, revet i baggrunden af øerne hvor bølgerne brækker henover, rokken, der svømmer adstadigt forbi, meget langt til næste båd for anker, tanker om hvilket sted vi næste gang skal snorkle osv.

Vi stifter også bekendtskab med et tyskerpar, der har ligget der i 3 måneder. Og spøjst som folk så bliver bosættere og kræver ejendomsret over tætteste ø og mooringbøje. Der er utallige motuer- så hvorfor vælge en af dem der er nærmest kontiki øen.

9+10 juni
Påvej mod vores næste atol Makemo i øv- modvind. Det starter ellers som Grib filen sagde, men senere regnbyger med voldsom vind,vekslende vind fra alle retninger og tilsidst imod.
Vi venter foran pas på slack, men vi har forregnet tidspunktet, så det bliver med 4 knobs medstrøm. Heldigvis er skipper klar til denne udfordring.
87SM

Efter nogle dage med fantastisk vejr på Raroia sejlede vi i nat til Makemo, en anden af atollerne. Denne er noget større, og byen er også større. Det hedder sig at de udelukkende lever af at producere og sælge cobra, men mon ikke også de får lidt tilskud fra Frankrig...

Der er ca 700 indbyggere. Mange unge fra de nærliggende atoller går på college her, og byen virker mere velstående end på Raiora, men ikke på niveau med Marquesas.

En sjov ting er de mange 3-hjulede cykler, vi tænker det måske er noget man kan få bevilget eller tilskud til.De findes både på Rarioa og her på Makemo.

Imorgen sejler vi længere vestpå til en lille ankerplads på nordsiden. Der skulle være en lille bugt hvor vi kan finde læ for vinden der lader til at dreje i E imorgen. Idag er vinden i S, så vi ligger ret uroligt udfor læ kyst. Ikke vores livret.


Turen herover var noget rod, dårlig vind der endte med at være stik imod det meste af vejen. Så vi har fået gjort et pænt indhug i diesel-beholdningen, det er vi jo ellers ikke meget for.
Efter de oplysninger vi havde skullle vi igennem passet kl. 10:30, så vi lå og ventede en times tid på at strømmen i passet skulle aftage.
Infoen havde jeg fra et lille program jeg fik af en anden båd, og som på snedig vis gætter på hvornår passene på de forskellige atoller er uden strøm.
Det viste sig at være fuldstændig forkert, faktisk ku det næsten ikke være dårligere. Da vi gik igennem 1030 havde vi medløbende strøm på mere end 4 knob. Det er ikke det man helst vil....så næste gang tror jeg nok mere på de almindelige tidevandstabeller end det "smarte" PC-program nogle forvirrede mennesker har lavet en dag de kedede sig.

Imorgen 11/6- tager vi ind og tjekker byen, og så finder vi en anden ankerplads 12-6 ude ved revet et sted.

12+13-6
Idag er vi sejlet gennem lagunen her på Makemo, og ligger til ankers ved et lille rev ca midvejs på atollen. Kedelig motorsejlads, vi tør ikke rigtig sejle for sejl inde i lagunen blandt alle koral-blokkene.
Undervejs spottede bov gasten 3 koralblokke som ikke var på google earth eller garminkortet. Så anbefalingen om at have udkig samt solen i ryg er rigtig. Det er svært ellers at spotte blokkene.

Her er ikke andre både, men til gengæld flere hajer der var meget nysgerrige da vi smed anker. De var også rundt omkring da B snorklede ud for at se til ankeret, både store og små rev-hajer. De skulle efter sigende være harmløse, selvom de i vores bog beskrives som "potentielt farlige". Svært at vide hvad man skal tro, de virkede helt fredelige.

Snorkling på revet var en noget tam affære. Korallerne her ved revet er meget medtaget og fiskene er derved også meget fraværende. De flotteste fisk og koraller har indtil nu været ved Rarioa på østkysten.

Ankring har nu den finesse at montere fendere på ankerkæden. Funktionen er at holde kæden opover koralblokkene så vi ikke bliver viklet for meget omkring.

14-6
Fronten er kommet. Vi ligger stadig til ankers i Makemo lagunen, bag et lille rev, og venter på at blæsevejret skal gå over. Idag 15-20 m/s, 25 i stødene. Så vi har været ombord hele dagen, lavet lidt bådarbejde og læst en del.

15-6
Stadig på Makemo, vejret har ikke rettet sig helt så vi så ingen grund til at sejle. Men imorgen er udsigten god, så der går vi afsted.
Var ude at gå til yderrevet idag, dvs det rev der vender væk fra lagunen ud mod åbent hav. Så en masse plast og glasaffald, så det findes også her. Der er ikke så mange der arrangerer strandrensninger her endnu, men man kan da håbe at det vil komme.
Det bliver ihvertfald nødvendigt...

16-6
Så lykkedes det at komme fra Makemo, efter at have været indeblæst et par dage. Gennem passet kl 1345 i slack-time.
Spøjst at sejle forbi store koralblokke i der prominerer i overfladen og ligeved siden af, når vi går tæt på den viser dybdemåler 50 meter.

Turen til Fakarava startede rigtig godt, og det så på et tidspunkt ud som om vi ville kunne nå morgen-højvandet ved Fakaravas S-pas. Men nej.
Vinden drillede igen, så vi først måtte krydse nedad for at undgå at lænse i de enormt store bølger. Om natten blev vi underholdt af en mase byger der kom ind over os med vind og blæst, og morgenen fortsatte med en vinddrejning til bidevind. Så det blev eftermiddaags lavvande istedet for, og det gik fint.

17+18-6
Efter vi kom til den meget urolige ankerplads har vinden heldigvis lagt sig, så nu er her helt fint. Håber vinden arter sig inat.

Vandet her ser spændende ud, vi blev hilst velkommen af 5 små revhajer. Så det blir spændende at komme ud at snorkle,

Det er dejligt nemt at lade sig drive for strømmen og betragte de mange farverige fisk, korallerne og ligge musse stille når hajerne kommer forbi. Så både black og white tipped hajer. 2 meter lange. Håber de ikke er sultne.
Omkring båden er de også så vi bader ikke så meget men nøjes med klatvask.

19-6
Blæst, byger, bølger - snorkling aflyst

20-6
Hurtig beslutning. Afgang kl 930 efter et par dage med blæsevejr og fantastisk snorkling ved S-passet er vi sejlet 28 sm til NW-passet i den anden ende af lagunen. Ja, det er en stor atol.
Byen ligger ved dette pas, og den er rimeligt velforsynet efter lokale forhold. Sjovt nok ikke så mange bananer, og som sædvane herude næsten ingen grøntsager. Det er virkeligt underligt.

22-6 Cykeltur rundt omkring, her er jo dejligt fladt så det blir nemt. Skal bl.a. på Hinano perlefarm. Her fik J noget af den smukkeste perlehalskæde længe set. 30 år og perlebryllup. Elsker dig - endnu mere de næste 30 år.

23-6 Byen invaderet af cruiseship så vi er flygtet til internettet. Må fejre sankthans her og drømme os til Klinten, hyggen, traditionen og champagnen.

24-26 juni sejlads fra Fakarava til Tahiti. 258 SM. Ankrer foran Marina Taina. Ankerbugt med så mange både/ vi ligger meget tæt- for tæt. selv dinghy bro er overfyldt.


29 juni Sejler til Marina Papeete inde i byen for at være tæt på butikker- dejligt når vi skal lave båd. Og så arbejdes der i varmen fra morgen til aften indtil 8 juli. Nu skinner, glinser Karma flottere end nogensinde.


Maj 2018. Marquesas

RejsebrevePosted by Jeanne Sun, May 13, 2018 22:17:06

1-2/5 Hiva Oa

Er hellidag i byen. Vi afleverer vasketøj til Sandra og vandrer op til hotellet. Vi må fortsat træne vores slappe benmuskler. 5,2km, 26 etager. Her er det så eksklusivt at Wifi kun er for logerende gæster – og så fine er vi ikke. Da vi returnerer bliver vi bedt om at flytte os, da forsyningsskibet ankommer senere på aftenen. Ankrer udenfor breakwater, så meget meget mere rolly.m

Næste dag regn med regn. Heldigvis kan vi køre med Sandra til byen, hvor vi strander på Maki-Maki med Wifi, derefter indkøb og returkørsel af supermarked.

Afgang kl 17 til Ua Pou. Da vi er fri af øerne og månen stået op kl 20.30 sættes 3 sejl, halvvind 5-7 m/s og kursen sættes

3-4/5 Ua Pou

Anker lagt 7.40 3/5 på Ua Pou, Baie d Hakahetau. 78 SM og dejlig sejlads. Byen besigtiges overmiddag og vi får fif af La Pecadora/tysk båd, en italiensk båd samt Lyra/hollandsk båd ved byens samlingssted.

Vandring til Scholat Manfred og Cascade Vaica – Vandfald og forbi Site Tetahuna et traditionelt bosted - 40 etager, 7,5km og 11004 skridt til de slappe ben.

Vi vandrer og vandrer og pludselig er vi ved et skilt - Manfred Ville- og en hængende blå gryde med tilhørende grydeske. Vi kan høre hunde, så vi #ringer# pænt på gryden. Og ned kommer Manfred, italienske sejlere og 2 gøende hunde. Vi bliver inviteret ind i Manfreds køkken til prøvesmagning af chokolade.

Manfred er oprindelig tysker, men emmigrede i 87. Han siger, at hans sauna fabrik brændte, andre siger at han blev træt og fyldt op af problemer. Men han endte i Tahiti, hvor han lærte at flyve helikoptere og små fly. For 20 år siden købte han sit paradis. Og vi bliver også betaget af hans bosted.

Han havde ryddet 150 kokospalmer for at kunne bygge sit hus. Han var selvforsynende med elektricitet via et kraftværk med vand fra vandfaldene.

Huset er omgivet af blomster, farverige buske, intermistisk svimmingpool, frugttræer, planter i potter. Alle træer er plantet af Manfred og frue. Grapefrugt, Pomelos, papaya, appelsiner, lime, mango, stjernefrugt, passionsfrugt mv. Tobaksplanter til egen fremstilling af cigaretter. Og selvfølgelig Kakaotræer til fremstilling af chokolade.

Høns med deres kyllinger vandrer rundt og hakker i haven og på gårdspladsen, hanerner runderer og strutter. Kattene ligger og soler sig på gårdspladsen, som er belagt med rullesten fra stranden eller hopper rundt i køkkenet og leder efter krummer. I ovnen er der bagt brød til når hestene kommer hjem efter at have været på bjerget og græsse.

Vi får mange spøjse historier og ender med at købe 4 plader chokolade til vores søde tand.

Efter en rolly nætter sejler 5/5 vi til Baie Vaietu for at ligge stille, snorkle og bare være til. Glæder os til at komme tilbage.

6/5 sejler vi til Baie d Hakahau og byen Hakahau. Der kommer cruising- og forsyningsship til byen, der er udriggerkano konkurrence, salg af artesanes, salg af mad samt opvisning af traditional HAKA dans. Så vi har travlt at nå alt det.

Som vi opfattede og så det under forestillingen er Haka

- krigsdans og krigsskrig udført af mandlige krigere før en kamp, fortællinger om deres styrke og modstand mhp at skræmme og advare modstanderen, anerkendelse af opnåede resultater.

- yndefulde og lette bevægelser af kvindelige dansere, glade fortællinger,

Alt sammen akkompagneret af sangere, guitar og tromme.

I alle byer har specielt kvinderne blomster bag øret og det har selvfølgelig en betydning.

Bag højre øre – jeg er single og ledig

Bag venstre øre – jeg er gift, forlovet, eller på anden måde ikke-ledig

Bag begge ører – jeg er gift men alligevel ledig

Blomst placeret bagud- jeg er ledig LIGENU

9 - /5 Nuku Hiva

9/5 sejler vi til Baie de Taioa, Daniels Bay, Nuku Hiva. Halvvind, 10-12m/s, rebede sejl, 1 m bølger. Lokale byger giver 18-20m/s, 2 m bølger og nedsat sigt. Heldigvis kommer vi i læ i bugten og lægger anker i blikstille vand.

2 stk black tipped sharks viser megen interesse for mit blink, da jeg prøver at fange aftensmaden.

Tur ind til lille landsby og tur #påvej mod vandfald#. Får fornøjelsen af no-no s da vi får citronade ved ældre ægtepar og køber bananklase og mangoer. Det hedder de her no- no s – de kan det samme som no-serum- bide, og så har man fornøjelsen af kløe og røde mærker en uges tid.

10/5 sejlede vi videre – og glæder os til at komme tilbage til Daniels bay- til Baie Taiohae ved hovedbyen. Mange mange både og et glædeligt gensyn med Ella. Her forbereder bådene sig primært til videre sejlads til Tuamuto og Tahiti. Provantiering og reservedele.

Her er rigtig mange både, også flere skandinaviske. Ved dinghy-dock er det noget af et arbejde at komme op, da der er utrolig mange dinghys, bølger og tidevand. Så ankomsten foregår tit henover de andre dinghy.
Ellers er tiden indtil yngstesønnen og Stine ankommer brugt til gæt- bådarbejde, indkøb ( som altid der skal ledes og bestilles (her æg) ) gudstjeneste søndag kl 8, tattoo x 2, fejring af Norges uafhængighedsdag på Ella med Rasmus Klump pandekager. Ture rundt i byen.

endnu engang en flot kirke, der er velbesøgt til gudstjenesten. Den er fyldt. Koret og resten af kirkegængerne får takten slået an ved trommer og guitarer. Igen 5 præster, flere kordegne og små kordrenge sørger for at servicere resten. Igen er kirken fyldt af træskærer arbejde. Specielt her er 14 tavler= stationer, der viser Jesus’ sidste vandring.

En længe ventet dag- 17/5 ankommer Stine og Jesper.

19/5 retur til Daniels Bay og tur til strand. Søndag dagstur til 350 m højt vandfald Hakaui - verdens tredie højeste vandfald. Gennem flot flot terræn og gennem flere floder, hvor vandet nåede optil knæog voldsom strøm, da det havde regnet. På turen så vi flere tikier og stenplateauer og - brønde fra tidligere bosteder. Landsbyen var affolket pga pinsen.

21-24/5 Ua Pou
21/5 til Ua Pou, byen D Hakahau, ca 25 sm, foran fortværs, 1,5-2 m bølger, 10-15 m/s. Så lettere søsyge hos gæster. Byen lukket pga Pinsen. Næste dag er byen også lukket pga en uafhængighedsdag og vi besøger i stedet landbrugsfest, der afholdes hver 10 år med deltagelse af de andre øer. Vi smager gris forberedt i jordovn- mums.
23/5 Byen Hakahetau, hvor vi traver til Tyskeren Manfred og køber chokolade og går til vandfald.
24/5 Baie Vaietu. Snorkling. Besøg af flere delfinflokke, der springer- måske til ære for vores dejlige besøg- og tilmed tredobbelte pirouetter.

25- 31/ 5 Nuku Hiva
25/5 sejltur tilbage til Nuku Hiva til Baie du Controleur 31sm. På Poul Friis fødselsdag. Tillykke til Poul.
Alene i bugt- hvorfor mon. Man skulle kunne sejle op ad flod og lægge til ved byen- således gjort med dinghy. Meget hyggelig by, 3 supermarkeder, meget nysgerrige børn, heste, køer og høns på fodboldbanen, unge, der spiller volleyball på betonbanen ved siden af hestene. Ingen restaurant så frokost bestillingen er lokal mad indtaget i supermarked til næste dag.
Retur sejlads til båd. I mellemtiden er det blevet lavvande. Så strømmen fører os hurtigt og ukontrollerbart ned af floden. B+J har travlt med årer for ikke at støde på sten ved flodbredden. Ved udløbet støder vi på bund og trækker båden over revlen. Herefter er udfordringen høje brækkede søer og en lille gummibåd. Alle bliver våde men vi vælter ikke i de høje bølger. Så morgendagens landing bliver på stranden trods der er brænding.

26/5 Kære alle. Tusinde tak for fødselsdagshilsner- det varmer meget når man er herude. Havde en dejlig dag på Nuku Hiva, bayen øst for hovedbyen sammen med mand, yngste sønnen og Stine. Fik dejlig morgenmad med fødselsdgsboller og flag på bord. Sejlede ind gennem brænding, blev våde, da det var højvande og vandrede mod Paeka site. Desværre har det regnet lidt så turen derop var gennem mudder, rodet op af grise og heste. Vi fandt ikke tikierne men sten plateauer. Fik vasket sko og tæer hos bonden, der smilede skævt. Præ frokost øl blev indtager i det lokale medborger/forsamlingshus omgivet af tikier. Og senere til fodboldbanen fyldt med køer, heste og høns. Frokosten var bestilt med lokal mad- mums. Blev indtaget i Magasin (supermarked) baglokale= et gammelt køkken. Og så retur gennem bølger - noget nemmere når der er broer.

Ikke at forglemme- x mange myggestik, som vi stadig har glæde af.

27/5 Retur til Baie Taiohae. Stine og Jesper får tatovering 29/5.
30/5 tager Stine og Jesper afsted igen. Tusinde tusinde tak fordi I ville komme og besøge os. Og nok en eller flere tårer - af Jea - trillede ved afsked. Jeg lærer det aldrig- vil savne jer.
31/5 klargøring. Fredag går turen videre mod Tuamoto - skal være der inden tirsdag da der er et lavtryk på vej.

Årets antal sømil: 5668
15/16= 9421 + 2017= 2918 + indtil 10/1 =66

Så alt i alt= 18073 Sømil siden afgang i 2015
Det lader vi lige stå lidt -
Rest af april 2018. Marquesas

RejsebrevePosted by Jeanne Sun, May 13, 2018 22:14:15

10-4 indtil afgang igen 17-4 på Hiva Oa:

Tapas hos Ella sammen med Vata ( 2 både fra radionetværket)

Fejret Paw fødselsdag.

Barbecue hos lokal yachtservice, Sandra

Besøg af Gallivant - ejere af Amelbåd, der var så uheldig af drive ind i os, da deres anker drev. Aldrig ankre for tæt

Ture indtil byen x mange - 45 minutter hver vej på gå ben. Nogle gange er vi heldige at få kørelejlighed, når vi tomler.

Tur på bjerg. 12Km, 53 etager. Flot flot udsigt over bugten, Stillehavet og den frodige ø. - B+J kun lidt forbi kirkegården. P+M fortsætter optil skyerne. Påvej ned får vi tørrede og friske bananer af polyneser. Vi plukker selv mangoer til modning hjemme.

Museumsbesøg – Paul Gauguin. Et besøg værd- specielt hvis du kan fransk. Kirkegården hvor P Gauguin og J Brel er begravet.

Smagt ged i kokos – det skal prøves men ikke ovenud lækkert. Bedre med halvkogt tun.

Ingen snorking på ankringsplads pga hajer/vides ikke og mudret vand, men vi spottede flere spotted eagle ray

Indkøb - man kan få næsten alt, bare du betaler for det. Mums med franske flutes.

Rensning af bund for slim og andre uhumskheder, herunder orme på stern.

Fjernelse af massiv rust ved vindmøllen. Saltvandet er hårdt ved båden herude.

Bunkring af vand til tanken - 6 gange frem og tilbage for at fylde.

Internetadgang

Vaske tøj

P+M afmønstrer mandag – tak for selskab og sikker overfart samt fortsat god tur til jer begge.

17-4 Sejlads fra Hiva Oa til Fatu-Hiva.

Så kom vi videre fra Hiva Oa, efter en uges ophold. Det var en fin by og folk var flinke, men en uge var nok ;)

Mødte mange flinke sejlere der, og vi håber da at se nogle af dem her også. Bl.a. den danske Ella, som vi kendte i forvejen fra Galapagos.

Turen til Fatu Hiva var på 45 sm, og gik helt fantastisk. 7 timer. Ihvertfald en af de bedste sejladser vi har haft i lang tid. Eneste lille minus, ja I gættede det; Ingen fisk. Selv ikke med vores nyindkøbte sprutter i forskellige nuancer af rød.

Vi er ankret op i bugten ved Hanavave, en lille bitte by ser det ud til. Her er helt utroligt smukt, uden sammenligning den flotteste bugt vi nogensinde har været i. Vi glæder os meget til at udforske øen den næste uges tid.

Mere om det senere. Er ikke helt sikker på hvordan det er med wifi her, så indtil videre blir det på mail ;)

17-23/4 på Fatu Hiva, Baie Hanavave- Bay of virgins.

Øen er lige så smuk og frodig som Thor Heierdahl beskriver. Skibet TH ankom med og Karma.

Det blev til mange ture i land – til byen, til vandfald/200ft højt og ad vejen til Omae for at komme op til korset på bjerget.

Vi møder Harry Z fra Bergen og bliver inviteret til GT – lang tid siden. Tak for det. Og tak for selskab på turen til vandfald/kors. 10,7km, 103etager

Dinghytur langs kyst mod nord. Kyster generelt præget af Stillehavets voldsomme bølger og tidevand. Vi hørte og så flere flotte blow holes samt mange grotter i klipperne.

Delfiner springende foran dinghyen ved en af turene til land og var i bugten flere gange. Ellers en mega stor manta ray – flere meter x flere meter- svømmende omkring vores båd.

Køb af tiki hos Henri. Her som flere andre steder får vi rygsækken fyldt af pomelo, spise- og kogebananer, kokos. Dvs at vi ikke har købt frugt efter vi er ankommet til Marquesas. Alle giver gerne væk uden at forvente noget til gengæld. Men de modtager også gerne hvis du har noget de kan bruge. Vi havde læsebriller med til Henri kone, blyanter og tape til hjælp at indpakke tikier i. Senere fik vi bananklase, tilgengæld gav Bent slibe/pudserondeller til pudsning af tikier.

Henri kone gav så 3 sorte perler fra Gambier, da hun blev glad for brillerne. Alle var tilfredse.

Til søndagsmesse kl 8-9. En oplevelse, trods alt foregik på polynesisk med 4 præster. Kirken var fyldt af søndagsklædte kvinder og mænd. Alle kvinder med kjole og blomster bag øret, store blomsterkreationer i #knolden# eller ligefrem blomsterkranse. Der blev sunget igennem uden salmebøger så levende og med stor glæde. Sangene blev akkomponeret af en guitar og trommer. Børnene havde deres egen gudstjeneste i nærliggende hus og kom først ind i kirken sent i gudstjenesten.

Hagen ved denne ankringsplads er den store dybde i næsten hele bugten samt voldsomme kastevinde fra bjergene. Bjergene er stejle, skrående og danner en tragt ned mod bugten. Flere både havde problemer med at ankre, bla en foran os. Måske han har rykket i vores anker. Lille bugt og mange både, der ligger tæt.

På mystisk vis driver vi pludselig 2 dage efter vi ankom og har svært ved at finde et godt sted. Det lykkes dog ligefør det blev mørkt. Andre blev nødsaget til at sejle fra øen, da mørket kom og andre sejlede om natten, da det blev ved med at blæse med voldsomme stød -25-30m/s.

Denne aften havde vi meldt os til mad hos de lokale, men kunne ikke forlade båden. Næste dag bliver vi også ombord pga blæst, dårlig søvn, ankeralarmer og hvad kan man så- bådarbejde. Vi havde flere #søvnløse# nætter trods at vi have al kæde ude- 90 meter.

Vi nåede ikke til Omoa med dinghy pga blæsten. Der skulle eftersigende være et TH museum, der åbnes på forespørgsel.

2 gange om måneden kom der cruising skibe til øen. Vi fik fornemmelsen af et samfund, der er præget af og afhængig af disse indtægter. Børn der vil have og gerne lidt mere end du har og voksne, der spotter alle muligheder for indtægter. Heldigvis er dette ikke sådan alle steder.

24-29/4 Tahuata

Trods den flotte ø var vi trætte af blæst/vindstød og sejlede videre til øen Tahuata, Baie Hanamoenoe. 48 SM, 8-10 m/s, 17m/s i støddene, halvvind og rebede sejl. Specielt urolig sø og voldsomme stød i accelerationszonen.

Sejler gennem springende tun, får bid men tunen retter krogen ud og falder af. ØV.

Tur til stranden. Guidebogen angiver denne som den tredje flotteste ankringssted i FP- dertil kan kun siges at alt er subjektivt. Heldigvis har vi set ligeså/eller flottere siden. Brænding på strand og vi er meget opmærksomme ved landingen. Ikke at kæntre som på Barbuda og ødelægge påhængsmotor.

Området er åbenbart privat og vi må kun være på stranden, ikke vandre rundt.

Her møder vi Gallivant igen og får rustfri stang til vindmølle samt dejlige sundownere. En stang de har fået fra Tahiti, da de var så uheldige at drive ind i os på Hiva Oa. .

26/4 Vil vi flytte ankringsted til foran byen Vaitahu. Der ligger 6 både. Da vi skal til at finde en plads blæster det 30 m/s og vi driver for riggen. Efter flere forsøg opgiver vi, da det er for farligt at blive ved. Vi sejler til næste bugt Baie Hanatefau og ankrer et fint sted. Noget mere roligt og tæt ved byen Hapatoni.

Hyggeligt at Ella også er her.Tak for dejligt selskab.

Tur til Hapatoni. Igen en flot by, velplejede haver, gadelygter, anlagt vej langs stranden. Ved siden af den protestantiske kirke har de restaureret stenplatformene, således at man kan fornemme hvordan hytterne tidligere har været placeret ovenpå disse. Området er fyldt med frugttræer. Lige ved siden af er der grise, her bundet om halsen/ andre steder bundet om det ene ben. Lidt udenfor byen ser vi grise komme fra mudderpøl. I alle byer går hønsene/kyllingerne/hanerne frit rundt og galer. Nogle byer er geder bundet og i andre går de frit rundt.

Der er ingen butik. En dag ser vi kvinde gå rundt med en stor pose flutes og vi spørger om vi kan købe nogle. Vi går derfra med 2 stk uden at få lov til at betale. Man skal her passe på med at bede om noget- de giver gerne væk uden noget tilgengæld.

Her som på Fatu Hiva er træskærerne ved at forberede sig til den årlige udstilling af deres værker på Tahiti.

Tur til Vaitahu – røvtur i dinghy 2 sm mod vind og bølger – vi er totalt gennemblødt ved ankomst. Det så ellers tilforladeligt ud ved afgang. Hyggelig tur rundt i byen og tilmed frokost – stegt ged og pomfritter og cola. Katolsk kirkeblev her bygget i anledning af fejring af 150 året for de katolske missionæres ankomst til Marquesas. Her som på Fatu Hiva er alter med flotte træudskæringer. I udkanten af byen ser vi huse forfalde, bygget på stenplatforme og beboerne sidde på plastikstole i hver deres hus. Alle hilser og forærer gerne mangoer og pomeloer væk.

Tur til top med Ella med flot udsigt over bugten. 76 etager, 10,4 km og 14753 skridt. Så østkysten fra top.

Renset havregryn- vi har fået husdyr.

Byttet bøger med Ella.

Snorklet og så spotted eagle mantaray, flere forskellige tropiske fisk -akvariefisk og haj. Også delfiner her i bugten.

Fuldmåne kommer op bag bjerg. Som at se bjerg i flammer mens skyer driver forbi. Jeg var så betaget af det flotte syn at jeg ikke fik taget video.

30/4

Vil vi sejle til Puamau på Hiva Oa NØ kyst for at se stentikier opdaget af TH. Ved afgang fra Tahuata igen accelerationszone med 17-20m/s indtil vi kommer i læ af Hiva Oa, her halvvind og motor. Da vi runder Hiva Oa NV hjørne kommer vinden igen med 17-20 m/s imod og 1,5m bølger. Vi sætter motor og storen og krydser mod målet. Efter at have banket bølger og brugt diesel og 2 timer foran os vender vi om og returnerer til Atouna, Hiva Oa. Noget øv.

Pacificcrossing 20 marts til 9 april

RejsebrevePosted by Jeanne Sun, May 13, 2018 21:52:57

20-3. Første døgn. Pacific news.

Så kom vi afsted, let forsinkede p.g.a. motor-udfordringer. Afsejlede fra Galapagos mandag 1300 lokal. Vinden det første døgn var bedre end vi havde troet, så første døgndistance 149 SM. Det er vi tilfredse med. Vi holder kursen på SW indtil vi rammer passaten. Måske imorgen.

Ingen fisk endnu, til gengæld er halvdelen af vores bananklase allerede modnet, så det var hurtigt.

Opskrifter hvori der indgår banan modtages gerne ;) Karrygryde v. P+M. Klatkager v. J

Pos. 1830 GMT-6, 03*03.3147S 092*08.5145W

21-3 Andet døgn

Pos. 1700 lokal tid (UTC-6) 04*02.6626S 094*30.2168W

Seneste døgn bød på fantastisk sejlads, med døgndist 160 NM. Alle er OK uden søsyge af betydning, havde en enkelt regnbyge inat men kun 10 min. og ingen vindstø

Idag blev underholdningen leveret af en gruppe lokale kaskelot hvaler. Startede med et par blås et stykke væk, og pludselig kom en af dem springende ud af vandet ca 5 m. fra båden. Og afleverede en kæmpesø af kaskelot bæ på vandet - stank værre end når vi tømmer septiktank.

I den næste times tid havde vi glæde af at se hvalerne springe op af vandet, og lande med en kæmpe maveplasker. Fantastisk syn som vi sent vil glemme.

Der er igår komponeret klatkager med banan og idag banankage med chokolade. Næste skal være bananbrød, og chokoladekage med banan. Mulighederne er uendelige, ligeså antallet af modne bananer...

Stadig ingen fisk desværre. Så idag står den på spaghetti og kødsovs v. J+B. Bananbrød v. J. Også godt.

22-3 Tredie døgn

Igang med 4. dgn på Stillehavet, og det går forrygende. Vi har ikke oplevet noget særligt vindstille, som farvandet omkring øerne ellers er kendt for. Ingen hvaler idag, til gengæld fik vi vores første fisk. En lille guldmakrel, som desværre var blevet såret og ikke kunne udsættes. Så den ligger nu i køleskabet og venter til imorgen.

Ellers roligt dgn med god fart, seneste dgn-distance 169 NM.

Natten bragte gust 17m/s, lyn over hele himlen, bølger 3-4 meter og regnbyger med +++++vind. Kl 0100 rebes genua og storen. A rough night, winds picked up to 25 kts, with gusts up to 35 kt. Very disturbing seas.

Pos. kl. 0030 UTC: 05*15.4617S 097*08.4782W

Ser ud til at der måske kommer lidt regn i aften/nat. Månen går tidligt ned så her bliver nok bælgmørkt. Ellers alt vel, vi arbejder på at indhente vores boat buddy, Ella, som er en anden dansk båd. De sejlede tre dage før os, men da det er en tung betonbåd regner vi med at hente dem i næste uge engang. Bagved os har vi en anden boat boddy, Kristina Regina, fra Estland.

Vi er alle med i et net sammen med 10-12 andre både som også er på vej over.

Hver dag sender alle deltagerne en status melding til alle de andre, og de to nærmeste både er så dine buddies. De har forpligtet sig til at tage affære, hvis man ikke melder ind et par dage.

23-3 Fjerde døgn

Det nye idag er at der er intet nyt, bortset fra at vinden har lagt sig efter en hård nat med en lille kuling. Bølgerne bliver pænt store, så vi bliver smidt lidt rundt i køjerne. Dog ingen tilskadekomne.

Aftensmad idag er stegt Mahi Mahi med kål/kartoffel/tomat/løg gryde, ved Mathias.

Ingen fisk idag, havde hug på den ene stang men den røg af igen :(

Pos. 1730 loc (UTC-6) 05*58.0963S 099*47.5877W. Seneste døgndist = 169 SM Speed Over Ground (SOG) 7 kt. Wind 15-20 kt. ESE Clouds 4/8

24-3 Femte døgn

Vi er nu officielt nået ned til passat-vinden og har de karakteristiske passatskyer i sigte. Vinden er pænt stabil omkring 10 m/s, vi regner med den vil øge lidt.

Flot vejr idag som startede med en fantastisk regnbue som vi nærmest sejlede igennem. Morgenen bød også på fisk i form af en bitte Mahi Mahi der blev sat ud igen. Vi håber at den klarer det...

Det er muligt at Neptun bemærkede vores gode gerning, for senere på eftermiddagen var der fisk på begge liner indenfor 10 sek. Efter hård kamp landede vi 2 flotte Mahi Mahi, 80 og 90 cm. lange.

De er nu på køl, og vi har en middageaftale med en af dem i aften :)

Vi indstiller nu fiskeriet til vi har spist os igennem dagens fangst.

Seneste dgn.dist.: 164 SM

Pos. 1600 loc. (UTC -6): 06*37.3797S 102*17.6026W SOG 7 kn. COG 260 *

25-3 Sjette døgn

Idag tager vi hul på de sidste 2000 sm, og det betyder også at vi har sejlet ca 1/3 af distancen til Marquesas.

Vi har stoppet fiskeriet indtil vi har tømt køleskabet for guldmakrel. Fiske-beholdningen er alligevel blevet suppleret med en STOR Wahoo, som vi fik forærende af flinke equadorianske fiskere. Vi gav dem en six-pack a vores dyrebare øl til gengæld. Så nu har vi fisk nok, i aften forsøger vi os med fiskegration ;)

Vejret er fantastisk, dog noget overskyet om morgenen og faktisk lidt køligt om natten. Flere besætningsmedlemmer har haft strømper på....!

Om dagen fantastisk sejlvejr og flot blåt hav. Ikke så meget liv udover flyvefisk, men det kommer nok. Savner delfinerne.

Vi stiller uret en time tilbage idag, ialt skal vi stille 3 1/2 time. Ja, de bruger halve timer..?

Seneste dgn.dist.: 167 SM Pos. 1700 loc (UTC -6) 07*06.5139S 105*09.4442W SOG 6,8 kts. COG 260*

26-3 Syvende døgn

Døgn distance: 168

27-3 Ottende døgn

Beklager fraværet af mail igår, der har været meget...;)

Men intet nyt er jo godt nyt, og her går dagen sin vante gang. Faktisk sker der ikke meget for tiden, vi har stadig indstillet fiskeriet, mens vi arbejder hårdt på at komme i bund med beholdningen af frisk fisk:)

Fantasien hos kokkene har været god:

Fiskegratin med Wahoo ved Jeanne. Karry-Mahi Mahi med ris ved Paw. Smørstegt Wahoo med brød til frokost ved Mathias, I aften forlyder det, at det skal være spaghetti og fiske-sovs. Bliver interessant. Også fantastisk chokolade-kage med banan ved Paw, mums.

Så her er alt vel. Vi har ændret vagtplan, så vi nu går 2-timers enkelt-mands vagter. Det giver hver især en søvnperiode på 6 timer efter vagten, så regner vi med at få sovet ordentligt ud.

Pos. 1600 UTC: 7*58.551S 109*46.699W SOG 7 kts. COG 265* Dgn.dist 166 SM Hø j sol med spredte passat-skyer.

28-3 Niende døgn

Døgn distance: 161. Starter solenoid for gen-set burned. Hope to fix it, we need the generator to run our watermaker. If we cant run watermaker, we will use tank-water (of which we have plenty) with a Carbon Block filter.

29-3 Tiende døgn

Det stille vejr som vi blev lovet er over os, og det lader til at det bliver her week-end'en over. Helt stille er det dog ikke, vi holder 5,5 - 6 kn.

Idag mødte vi vores første delfin-flok, glæden var stor. Vi sejlede for langsomt til at de gad at lege foran båden, så det blev et kort ophold. Det var iflg. marinbiologen Spinner Dolphins, og de sprang da også højt ud af vandet og lavede pirouetter. Vi nåede vist desværre ikke at få billeder af dem.

Vores første landgang i Marquesas skal være en af to øer, da det er de eneste hvor vi kan checke ind med immigration. Førhen har mange både set stort på reglerne, og landet på Fatu Hiva først. Det er den østligst liggende ø, og derfor er det smart at besøge den først.

Men vi er blevet frarådet dette, og rygtet taler om bøder i 800 EUR klassen. Så vi har besluttet at vi går til Hiva Oa istedet, det er øen ved siden af Fatu Hiva.

I aftes havde vi iøvrigt tilbagelagt halvdelen af distancen til Hiva Oa.

Udsendelsen af disse mails er lidt ustabil, da jeg har haft svært ved at finde et godt tidspunkt radiomæssigt. Det ser ud til at jeg nu kan sende om morgenen før solopgang, hvis jeg bruger andre frekvenser end jeg har gjort hidtil. Så det prøver vi, håber det blir mere stabilt så.

Dgn. Dist. 160 SM Pos. 0300 UTC: 08*09.1025 S, 116*02.4359 W, Vind 15 kt. Sem SOG 6,6 KN, COG 280

Afstand til Hiva Oa 1368 SM. Alt vel, imorgen kommer fiskelinerne i vandet igen, spændingen vil ingen ende tage...:)

30-3 11.døgn

Stadig let vind, hvilket kan ses af vores døgndistance: Seneste døgn 141 sm, turens hidtil laveste.

Vi har oplevet den store glæde at overhale den anden danske båd i netværket; Ella, som sejlede 3 dage før os :) Havde en snak med dem på VHF, det var næsten uvirkeligt at være så tæt på hinanden at vi kunne se sejlene, på en tur over 3000 SM.

Har fisket lidt idag, uden held. Vi må gøre noget mere ud af det imorgen.

Fuldmåne inat, og den er oppe hele natten. Det er sejlernes bedste ven, det er fantastisk som den kan skinne og lyse hele cockpittet op. Vi elsker at sejle i måneskin.

Pos. 1630 UTC, 08*21.8753 S, 117*24.029W, Vind 8 m/s, SOG 6 kn. COG 265* Afstand til Hiva Oa 1287 SM

31-3 12 døgn

Døgn distance: 143. Position at 16:00 UTC: 8°21.8753S 117°24.029W. Wind: 10-15 kts ESE. 1-2 m swell. SOG 6 kts. COG 265

1287 NM from Marquesas (Hiva Oa)

Had coms with ELLA on VHF, and saw their sails in the distant too later. We look forward to seeing you again in Hiva Oa. Stil working on a fix for th egen-set starter motor. Tomorrow will be the first test :)

Clock back 1 hour, we are now UTC -8. Still 1 1/2 hour from Marquesas local time.

Buddies are now Kindred Spirit and Ella.

Ella, you have a new buddy; Kristina Regina, behind you.

APRIL

1-4 13 døgn

Vi har startet fiskeriet igen, men ikke med den store succes.

DOG havde vi en ordentlig krabat på krogen igår. En meget stor Marlin, eller sejlfisk - vi er ikke sikre - hapsede vores gummi-sprutte. Så satte fiskehjulet igang med en hvinen mens linen løb hurtigt ud. Vi var nødt til at bremse hjulet helt ned for ikke at miste line og krog, men det betød så at fisken fik vristet sig fri.

Det gjorde ikke noget, den var alligevel alt for stor for os, og alt for flot til at skulle op af vandet. Må den få mange små marlin-børn så der bliver nogle til os også ;)

Vinden er tilbage, så vi er oppe på rimelige døgndistancer igen.

Seneste døgn 155 SM. Pos. 0130 UTC 09*06.5280 S, 123*07.6399W, Vind 10 m/s ESE, SOG 6 kn. COG 265. Afstand til Hiva Oa 944 SM

2-4 14 døgn Bad karma

Idag har været en dårlig dag. Vi har de sidste dage sat et letvinds forsejl sammen med genoaen og sejlet medvind med dem. Båden sejler rigtig godt med de to sejl.

1 time efter vi havde sat sejlet imorges revnede det fra den ene side til den anden, hele vejen over. Fordømt. Der var ikke særligt megen vind, så der må have været en rift i forvejen.

Nu er vi henvist til at sejle med genua og mesan alene, hvilket koster os 1 - 1 1/2 kn. Storsejl duer ikke i medvind.

Oveni har vi heller ingen fiskelykke, så hvis det ikke blir bedre bliver de sidste par dage med vegetar-retter. Men det går nok, har masser af ris og bønner ;)

Meeeen igår havde vi besøg af delfiner, som legede omkring og foran båden 1/2 times tid.

Lyspunkt idag asiatisk kyllingeret ved Mathias.

Seneste døgn 149 SM.

Pos. 0230 UTC 09*30.257 S. 124*32.655W, Vind 8 m/s ESE, SOG 6 kn. COG 260* Afstand til Hiva Oa 859 SM

3-4 15 døgn Ikke så meget nyt fra Karma.

Dagene er noget monotone efterhånden, vi er på 16. døgn mod Marquesas.

Har idag spist det sidste kød, bortset fra nogle pølser (som jo ikke er rigtigt kød) Desværre stadig ingen fiskelykke, vi er noget overraskede over så lidt der fanges, også på de andre både i radio-netværket.

Reservekapitalen består af nogle glas henkogt Wahoo, og selvfølgelig vores henkogte kød; kylling og svin. Men dem håber vi at vi kan vente med.

Af og til ser vi et skib på AIS systemet der sender position mm over VHF nettet. Men ellers stadig ingen andre i sigte.

Seneste døgn 154 SM. Pos. 0100 UTC 09*46.776 S. 127*08.065W. Vind 8 m/s E. SOG 6.5 kn. COG 250*Afstand til Hiva Oa 705 SM

4-4 16 døgn Karma News

Efter vi flængede vores ene forsejl har vi været kistebænkene igennem og fundet et andet sejl frem. Det er egentlig beregnet til at sætte fra mesanen som stagsejl, så det er noget mindre, men det fungerer OK som flyvende forsejl. Så det kører vi med om dagen nu, sammen med genua og mesan.

Alligevel når vi kun sølle 140 sm seneste døgn. Ambitionen om at nå frem på 19 døgn -Bent bud - er ved at være skrottet, nu ligner det efterhånden mere 20 -Jeanne bud- eller endda 21 (Mathias) 22 (Paw). Vinden bestemmer, vi får se.

Stadig ingen fisk.....vi er desperate.

Pos. 1100 UTC- 09*05.5719S 130*00.4425W Vind 8-10 m/s ESE SOG 6 kn. COG 255* Afstand til Hiva Oa 537 SM Døgn distance 140

5-4 17 døgn BREAKING NEWS

Naj, det var kun for at fange jeres opmærksomhed. Det mest ophidsende det seneste døgn var en tanker der passerede os 20 sm agtenfor, dvs så langt væk at vi kun kunne se den på AIS-systemet.

Og dog, dagen før havde vi radio kontakt med et fragtskib fra Grækenland, der lige ville høre om vi var OK. Ret hyggeligt af ham at checke op på os, vi fik en sludder om vejr, Kalmebæltet osv. Der er ikke rigtig udsigt til mere vind de næste dage, desværre. Så vi humper afsted stadig.

Stadig ingen fisk....

Døgnet igår sejlede vi 134 sm. Position at 0900 GAL loc.: 10°18.68S 135°29.168W Wind: 8 m7s SE. 1 m swell. SOG 5.6 kts. COG 260 329 NM from Marquesas (Hiva Oa)

6-4 18 døgn. Døgndistance 136

7-4 19 døgn. Sidste døgn...

....og så alligevel ikke. Det ser ud til at vi lige nøjagtig ikke kan nå frem før det bliver mørkt, så bliver nok nødt til enten at finde en anden ankerplads eller sætte farten voldsomt ned og tage en nat ekstra.

Der er egentlig kun én anden ankerplads, på øen ved siden af Hiva Oa, men der er kun 10 sm imellem dem, så forskellen er jo ikke så stor. Vi får se..

Ellers har dagen budt på bid af fisk, vist nok en lille tun. Vistnok, fordi den ikke var kroget ordentligt og derfor røg af. Fordømt....det havde passet rigtig godt til vores køleskab, som nu er ved at være tomt.

Seneste døgn sejlede vi 135 sm.

Position 1730 loc.: 09°43.3889S 136°28.3138W Wind: 6-8 m7s E. 1 m swell.SOG 5.6 kts. COG 250*

151 NM from Marquesas (Hiva Oa)

8-4 20 døgn Så kom vi frem til Marquesas

Kl. 1700 ankom vi til ankerplads på NW siden af Motane, som er nabo-ø til Hiva Oa. Vi kunne ikke nå helt til Hiva Oa før solnedgang, så bliver her inat.

Øen er vist ubeboet, bortset fra gederne som åbenbart har ædt det meste vegetation. Snorkling skulle være rigtig fint, iflg en cruising båd der lå her da vi ankom. Vi blev da også budt velkommen af en Manta Ray, der svømmede rundt i overfladen ved siden af båden da vi smed anker.

Det ser vi mere på imorgen, før vi sejler de 15 SM til Hiva Oa. Der skal vi checke ind, og have fundet nogle friske grøntsager, da vores køleskab er TOMT.

Det er blæst lidt op efter vi er ankommet, så vi bliver måske nødt til at sætte en ankervagt. Så det ser ud til at vi får nattevagter en sidste gang.

Mere imorgen, når vi forhåbentlig har fundet en god plads ved Atuona på Hiva Oa. Velkommen til Polynesien :0)

Kh Karma og stolt besætning.

Ankommet 9-4 til Hiva Oa, Atouna fra Motane. 14 Sm. Blev fulgt af surfende delfiner i meget lang tid af turen mod Hiva Oa. Ankrede med bow and stern anchor. Tur til immigration, 5 minutter med papirer, når du er EU borger - og aftensmad ude. Første indtryk er - grøn ø, høje bjerge, mange frugttræer og blomster, en venlig og imødekommende befolkning med flotte tatoveringer, velplejede haver, ingen affald på gader/vejgrøfter.

3115 SM sejlet siden Galapagos. Ialt 5311 SM i 2018

Meget taknemmelig for at være landfast og mere taknemmlig for at vejret artede sig hele vejen

4 guldmakreller fanget

20 døgn og 7,5 time - J vinder væddemål

P vinder daglige gæt på døgndistance. 7,5 rigtige gæt tæt forfulgt af J med 6,5 rigtige gæt. B med 3,5 og M med 1,5.

Og nu til de kedelige facts

En brændt startmotor til generator. Siden akutfixet - noget maskinmestre kan - og kører indtil yngstesønnen kommer med reparationskit. Alt repareret igen.

2 defekte afløbs pumper - ved skipper og stævntoilet. Helt nye købt og installeret.

Et ødelagt låg til afløbskasse ved stævn toilet.Myggenet ødelagt ved stævn vindue. En vandhane på stævntoilet ødelagt.

En bådshage tabt.Fiskenet knækket.

Et flænget sejl, uvist hvad der skete. Samme letvægtssejl som også blevet repareret påvej til Galapagos. Første gang dog pga et uagtsomt træk.

Itu kaffekande - den anden var ikke sat i spænd og når man ruller ja så .... Kasseret hovedpude

En #lille# to-do liste efter denne langturssejlads før vi forlader Marquesas

Next »